top of page

biography

Josephine Zwaan (Amsterdam, 1990) is artiest, songwriter, producer en researcher.   

In haar Nederlandstalige liedjes bespeelt Josephine de taal als haar gitaar; gevoelig en intuïtief. De teksten raken op zielsniveau en schudden je wakker in hun oprechtheid. In 2016 bracht zij haar Nederlandstalige debuutalbum 1/4 uit. In dit even openhartige als eigenwijze portret, legt zij de beproevingen en vragen bloot van het twintigersleven. De single 'Morgen' werd bijna 300.000 keer gestreamd. Josephine was in 2014 finalist in het televisieprogramma 'De Beste Singer-Songwriter van Nederland' met het nummer ‘Los Vast’. Momenteel bereidt zij de release voor van een nieuwe EP.

Naast haar eigen muziek, schrijft en produceert Josephine ook muziek voor andere artiesten. Zo produceerde zij de singles 'No H8RO' en 'Emo Track' en co-produceerde zij de single 'WTJMDZ' van rap-duo LIONSTORM, en schreef zij samen met Dave Budha de titeltrack van zijn album Mooie Droom (2019). Vanuit haar studio in Amsterdam heeft zij zich ontwikkeld tot een inspirerende collaborator met een sterke popgevoeligheid en een eigentijds geluid.​​​

In 2020 richtte Josephine samen met artiest en producer Eva van Manen rosetta. op, het platform voor vrouwelijke en gender non-conforming muziekproducers in Nederland. Zo verzorgden zij panels tijdens No Man's Land en Booster Festival, en gaven zij verschillende masterclasses aan de Herman Brood Academie. In de zomer van 2022 vond de tweede rosetta.summerschool plaats, waarin tien beginnende vrouwelijke producers de volgende stap zetten in hun muzikale ontwikkeling. rosetta. is tot stand gekomen in samenwerking met Fonds voor Cultuurparticipatie en Paradiso Melkweg Productiehuis. 

Naast haar muzikale werkzaamheden verdiept Josephine zich ook op academische wijze in trends en ontwikkelingen op het gebied van identiteit en technologie in popmuziek. Afgelopen jaar deed zij onderzoek voor de Herman Brood Academie naar de rol en betekenis van genre in de inrichting van de opleiding, en momenteel rond zij de Research Master Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam af.

bottom of page